Technology

‘Internet moet wel blijven werken…

Want anders wordt het natuurlijk een puinhoop.’ Da’s een mooie. De honderdduizend Euro-vraag… Wie zei dit en wanneer? Tipje van de sluier; het ging over vrachtwagens (van Scania) en het was op TV.

Ik zal het maar verklappen. Anchorman Rik van de Westelaken maakte deze opmerking, op het NOS-achtuurjournaal van 9 februari op 21 minuut 37 in de zoveelste nieuwsreportage die week over (semi-)zelfrijdende gemotoriseerde vierwielers. Het was de afsluiter van het item en Van de Westelaken verwees er op lichtvoetige manier mee naar de veiligheidsperceptie van de vrachtwagenchauffeurs in de geautomatiseerde vehikels. Bij mij bleef die opmerking hangen, omdat hij feitelijk niet klopt. Een korte toelichting; in het item ging het over zelfrijdende, coöperatieve voertuigen. Meer over het concept is te vinden op http://www.driverlesstransportation.com/platooning-takes-to-the-road-7217. De chauffeur vertelde dat de technologie naar keuze wifi was. Een Nederlandse vinding van Cees Links, die momenteel met Greenpeak hetzelfde kunstje nog eens uithaalt.

Draadloze verbinding zonder internet

Het mooie van deze draadloze techniek is dat deze helemaal geen internetverbinding behoeft. Dat geldt voor wifi, maar ook voor bluetooth, een andere Nederlandse uitvinding van Jaap Haartsen en true mesh networking (ook Nederlands, zie www.undagrid.com). Je kunt dus autonome draadloze communicatie realiseren zonder het internet nodig te hebben. Zonder wifi-verbinding wordt het dan weer wel een puinhoop. Met die uitspraak zou Van de Westelaken gelijk hebben gehad.

De onderliggende vraag die ik mezelf stelde bij het aanhoren en –zien van de uitzending, was of een grapje in het journaal feitelijk juist moet zijn. Mijn antwoord daarop is ‘ja’. Zeker in relatie tot technologiethema’s, waar nog veel onzekerheid en onduidelijkheid is. Nieuwsvolgers worden dagelijks om de oren geslagen met cyber-dit en internet-dat, en banken die beroofd worden van een miljard dollar – of toch minder? – via het internet.

Er is een groot maatschappelijk belang dat de burger een goed begrip heeft van standaard en iets meer geavanceerde technologie. Daar heeft de nieuwslezer ook een rol in te spelen. Anders is al het werk van overheidsinstanties en aanverwant om Nederlanders digiwijs te maken, verspilde moeite. Zelfs Donald Duck wordt hiervoor ingezet via een speciale Digi Duck, al is dat dan weer niet zo’n heel goed voorbeeld. Waarom niet? Dat kunt u ergens anders lezen.

Ander interessante links over het onderwerp:

https://www.tue.nl/onderzoek/strategic-area-smart-mobility/projecten/cooperative-driving/

http://www.volkskrant.nl/economie/nederland-wil-koploper-worden-in-slimme-zelfrijdende-autos~a3836224/