Een mobiel device cadeau gekregen? Zo kun je het beschermen

11 december 2017
MobileIron

Beveiligingsexpert MobileIron deelt vier tips om jouw nieuwe mobiele apparaat te beveiligen.

Apple en Samsung verkochten vorig jaar volgens IDC 155 miljoen smartphones tijdens de feestdagen. Naar alle waarschijnlijkheid zal het ook deze decembermaand weer storm lopen. Misschien geef of krijg jij ook een mooie nieuwe telefoon of tablet cadeau. Het is dan raadzaam om deze te beveiligen. Ze zitten tenslotte propvol persoonlijke informatie. Van foto’s en contactpersonen tot bankgegevens. Beveiligingsexpert MobileIron deelt vier tips om jouw mobiele apparaat te beveiligen.

  • Zet je bluetooth uit – Zet bluetooth uit als je je op een openbare locatie bent en geen gebruik maakt van een vertrouwd apparaat. Bluetooth maakt het eenvoudig voor hackers om zich toegang tot je apparaat te verschaffen en in je persoonlijke gegevens rond te snuffelen. Dat zagen we bijvoorbeeld toen in september de BlueBorn hack de kop opstak.
  • Laad je device niet zomaar ergens op – Verkies bij voorkeur altijd een stopcontact boven een USB-poort. Op openbare locaties zoals luchthavens, hotels of lunchrooms loop je het risico dat deze poorten aangepast zijn door hackers.
  • De standaard beveiliging is niet automatisch de beste – Mobiele apparaten worden meestal met standaardwachtwoorden geleverd. Dit maakt het voor hackers makkelijk om toegang te krijgen. Zet daarom alle opties uit die aan beveiligingsrisico’s bijdragen, zoals locatiediensten, automatisch vertrouwen, automatische updates en directe downloads. Als je het device ook zakelijk gebruikt kun je kijken of je collega van de IT-afdeling je kan helpen om je apparaat extra te beveiligen. Denk bijvoorbeeld aan multi-factor authenticatie, waarbij je meerdere ‘lagen’ beveiliging hebt, zoals bij je internetbankieren.
  • Beveilig je internet thuis – Het is tegenwoordig niet vreemd als visite bij jou thuis gebruik maakt van jouw WiFi. Om jouw thuisnetwerk en apparaten die daarop verbonden zijn te beschermen kan je een gastnetwerk in (laten) richten. Misschien moet je even iemand om hulp vragen, maar de moeite loont. Hoewel het misschien onvriendelijk klinkt is het een kleine maatregel om jouw persoonlijke data te beschermen. Jouw gasten kunnen namelijk zonder dat zij het weten een apparaat hebben waar malware op staat of dat een risico vormt doordat het gejailbreakt is of onveilige apps gebruikt.

Hoe goed jouw apparaat ook is beveiligd, het blijft belangrijk dat jij er slim mee omgaat. Hackers vinden voortdurend nieuwe manieren om jou zover te krijgen dat je privé-informatie deelt. Een open deur is bijvoorbeeld dat je nooit zomaar op linkjes moet klikken en nooit jouw privé-gegevens deelt. Niet per mail, maar ook niet aan de telefoon. Jouw bank of verzekeraar zal je nooit op die manier om jouw informatie vragen. De meeste instanties werken daarvoor met beveiligde oplossingen zoals DigiD. Mocht je twijfelen, dan is het raadzaam om zelf contact op te nemen met het bedrijf, via de officiële kanalen die vermeld staan op de website.